חלבה היא ממתק מתוק העשוי מסומסום המורכבת בעיקרה מהרכיבים טחינה, גלוקוז, סוכר ולפעמים גם מוספת תמצית שורש פרח הבורית.
את מרכיבי החלבה מרתיחים בכ- 120 עד להמסת המרכיבים וקבלת מרקם אחיד אותו שופכים לתבניות ייעודיות וממתינים להתקררות התערובת ולגיבושה המלא.
ישנם סוגים שונים של חלבה להן מוסיפים תמציות טעם וריח שונות כמו תמציות וניל בעלות דומיננטיות חזקה יותר או פחות, רכיבים נוספים כמו פולי קפה, בוטנים, פיסטוקים, פירות יבשים, שוקולד ועוד.
החלבה היא מאכל נפוץ מאוד במדינות המזרח התיכון כמו ישראל, מצריים, טורקיה וסוריה וגם בחלק ממדינות המזרח הרחוק כמו הודו. החלבה הנמכרת והידועה בישראל היא חלבה אחווה.
חשוב לציין כי חלבה במדינות שונות מיוצרת לפעמים בתהליכים שונים אשר משפיעים על מרקמה וטעמה של החלבה.
סוגי חלבה
כאמור החלבה הנפוצה ביותר מיוצרת מסומסום אך ניתן ליצר חלבה גם מסולת, גרעיני חמנייה, קורנפלור, קמח, אורז ואפילו מגבינת עיזים.
חלבת סולת - נפוצה בעיקר בארצות המזרח כמו איראן, עיראק והודו וליצור החלבה משתמשים בעמילנים מסולת החיטה.
חלבה מגרעיני חמנייה - נפוצה בעיקר ברוסיה וטעמה ומרקמה דומה לחלבה המיוצרת מסומסום.
חלבה מקורנפלור - מיוצרת בעיקר בערב הסעודית
חלבה מגבינת עיזים - נהוגה בעיקר מארצות הבלקן כמו יוון ובולגריה, לחלבה זו טעם ומרקם שונים מאוד מחלבת סומסום או חלבת סולת ונחשבת למעדן מיוחד במיוחד בארצות הבלקן.
חברות ליצור חלבה מייצרות לרוב גם ממרח חלבה המיועד למריחה על לחם ונארז בצורה נוחה מאוד לצרכן.
לסיכום, החלבה נפוצה במדינות המזרח התיכון והרחוק ובעלת שלל סוגים, ומרקמים שונים והדבר משתנה ממדינה למדינה. חלבה ניתן ליצר מסומסום, סולת, גרעיני, חמנייה, גבינת עזים ועוד. חלבה אחווה - החלבה הטובה בישראל